(https://hkp.moh.gov.my)

Unit Teknologi Maklumat HKP
Unit Teknologi Maklumat Hospital Kuala Penyu
Category : Bahagian Pengurusan | Published by HKP on 06-May-2010

Pengenalan
Hospital Kuala Penyu mula dibina pada tahun 2001 dan mula beroperasi pada tahun 2006. Ia merupakan antara salah satu Projek Hospital Information, Communication and Technology System (HICT) tanpa sistem Kementerian Kesihatan Malaysia. Ia dilengkapi dengan kemudahan IT termasuk kelengkapan server.

Sebagai sebuah hospital yang dilengkapi dengan kemudahan lengkap IT, keperluan unit IT amatlah diperlukan. Namun semasa ia ditubuhkan ia hanya dikendalikan oleh wakil-wakil IT yang telah dilantik Pengarah Hospital dikalangan kakitangan dari unit lain yang mempunyai kemahiran dalam bidang IT. Ini adalah disebabkan tiada perjawatan untuk unit IT.

Namun demikian pada tahun 2009, pihak Hospital Kuala Penyu berjaya mendapat 3 perjawatan untuk unit IT iatu Pegawai Teknologi Maklumat (PTM) F41/F44, Penolong Pegawai Teknologi Maklumat (PPTM) F29/F32 dan Juruteknik Komputer (JTK) FT17/FT22.

Skop Perkhidmatan
Objektif
Visi Unit
Misi Unit
Piagam Pelanggan
Memastikan pencapaian 90% dalam menyelesaikan aduan IT pengguna dalam tempoh dua hari jika tidak melibatkan sebarang penggantian item.